Restaurant

Breakfast

Book now
te doen

Prachtig Art-Deco museum Eperon d’Or op 5min wandelen

Prachtig Art-Deco museum Eperon d’Or op 5min wandelen

Museum ontstaan uit succes schoennijverheid

Dit prachtig gerenoveerde art deco gebouw van Eperon d’Or, die ooit een voormalige schoenfabriek was, staat symbool voor het succes van de schoennijverheid in de jaren 1930. De fabrikanten én werknemers van Izegem kenden samen welvaart en een bruisend sociaal leven. Want tevens de schoennijverheid kende een nooit eerder geziene bloei en ook de borstelnijverheid exporteerde naar een wereldwijde markt. Laten we hier als mensen vooral een voorbeeld aan nemen dat samenwerking met wederzijds respect tussen werkgever en werknemer tot hele mooie taferelen kan leiden.

Het voorste deel van het gebouw werd opgetrokken toen het bedrijf zijn hoogtepunt bereikt had. Daarom ontwierp men een gebouw met uitstraling. Eperon d’Or moest opvallen. Een gids brengt het verhaal van het gebouw vanaf zijn oprichting tot de recente restauratie.

Architectenteam 4CV

Architectenteam 4CV werd aangesteld voor de restauratie en zorgde voor een verrassende mix van bestaande architectuur en nieuwe insteken. De renovatie gebeurde onder het goedkeurend oog van de provinciale dienst voor Onroerend Erfgoed.

Toeristische dienst én museum tegelijk

Vandaag huisvest Eperon d’Or zowel de toeristische dienst als het museum van de industrialisatie van de stad. Het grootste aandeel gaat hierbij uit naar de schoenen- en borstelnijverheid. Hier beleef je het boeiende verhaal van groei en tegenslag, van evolutie van een landelijke en ambachtelijke samenleving naar een industriestad. De topstukken uit de schoen- en borstelindustrie illustreren het belang en de verfijning van de Izegemse productie.

Renovatie achterliggend fabrieksgebouw

In 2017 maakt ook het achterliggende fabrieksgebouw deel uit van de museumopstelling. Hier gaat men vooral focussen op de productie zelf, maar ook op het sociaal-economische leven en de vrijetijdsbesteding van de Izegemse arbeiders.

Overnachten in b&b Herenhuis

Bent u geboeid naar de geschiedenis van een stad en wenst u uitgebreid de tijd nemen om dit mooie museum te bezoeken? Maak er dan een weekendje van en plan uw museumbezoek in combinatie met een overnachting in b&b Herenhuis. Breng de nacht door in één van onze 5 comfortabele kamers en geniet van het uitgebreid ontbijt. Uw wagen kan u plaatsen op onze privé parking waar u ook uw fietsen kunt stallen indien u dit wenst. Gastvrouwen Virginie en Severine en gastheer Yves staan ter uwer beschikking en zorgen voor een onvergetelijke ervaring bij uw bezoek aan de Izegemse stad.

Informatie aanvragen?

Wenst u meer informatie aan te vragen over dit mooie museum of zou u graag hieraan een bezoekje brengen, dan vindt u uitgebreide info op: www.eperondor.be / eperondor@izegem.be / 051/31.64.46

Similar articles