Bezienswaardigheden rond Izegem:

Hieronder geven we kort weer hoe u vanuit B&B Herenhuis te Izegem onze omliggende gemeenten en interessante plekjes kunt bezoeken...

Bezienswaardigheden Ingelmunster:

Welke bezienswaardigheden biedt Ingelmunster aan:

- Kasteel Ingelmunster en kasteelpark: Het Ingelmunsterse kasteel speelde een grote rol in de geschiedenisboeken van Ingelmunster Door een hevige brand in 2001 werd het volledige kasteel binnenin verwoest en daarom momenteel niet meer toegangkelijk. Wel zijn er ideëen om het oude museum nieuw leven in te blazen. Het kasteelpark sluit aan bij het natuurreservaat "De Mandelhoek". Hierdoor kan je als fervent wandelaar dwars doorheen Ingelmunster wandelen, langs het kanaal Roeselare-Leie, zonder de gemeente te zien. De locatie van kasteel van Ingelmunster is in het park op de hoek van de Stationsstraat en marktplein. De huidige eigenaars zijn familie Van Honsebrouck.

- Sint-Amanduskerk: De Sint-Amanduskerk staat op het marktplein te Ingelmunster. Het werd opgetrokken in neoromaanse stijl en was vroeger een onderdeel van het klooster. Tot voor kort was de pastoor E.H. Christophe Petit (° 1969). Hij volgde de in 2005 overleden E.H. Wilfried Lebbe op, maar onlangs is er een nieuwe pastoor in de gemeente. Deze kerk is uiteraard beschermd monument. 

- Doornmolen: Vlakbij de grens met Lendelede,in de Heirweg Zuid, vindt u een stenen stellingmolen bijgenaamd "Doornmolen", die dienst deed als koren- en oliemolen. Na een verwoestende brand in 1883 verdween het rad en de inrichting verdween en tot op heden blijft alleen de lege molenromp over, dat tegenwoordig dienst doet als stalplaats.

- Aviflora: Aviflora is een speelpark te Ingelmunster in de provincie West-Vlaanderen, waar u vele in - en outdoor speeltuigen vindt en ook een verzameling boerderijdieren.

Het park werd in 1956 gesticht door Frans Vanooteghem samen met zijn echtgenote Maria Mattan. Na de pensionering van Frans werd een deel van het park verkocht en dreigde ook voor de rest het einde. In 2000 werd het overgenomen door de huidige uitbater Marnick Goossens die sinds 2009 samen met zijn zoon ook de kasteelkelder van het Kasteel van Ingelmunster uitbaat.

Het recreatiepark biedt een aantal attracties aan waaronder:

 • Een overdekte speeltuin
 • Een openlucht speeltuin
 • Enkele shows waaronder een hondenshow, een papegaaienshow en een roofvogelshow.
 • Een reeks dieren. Vooral de collectie parkieten is het noemen waard.

Evenementen in Ingelmunster:

 • Labadoux, een jaarlijks folkfestival in het begin van mei aan de Wantebrug, georganiseerd door kunstcafé de Fagot;
 • Braderie met kermis, laatste weekend van september;
 • Kontrabasfeesten (Jeugdhuis Kontrabas), weekend van de kermis eind september;
 • Kerstmarkt.
 • Beach Party bij Wantebrug

Bedrijven en Ingelmunsterse streekproducten:

 • Brouwerij Van Honsebrouck: Kasteelbier en Brigand
 • Diverse speciale bieren uit de Picobrouwerij Alvinne
 • Zetel van de firma "Monument Vandekerckhove NV", een van de grootste Vlaamse specialisten in de restauratie van historische gebouwen

Bezienswaardigheden Kortrijk:

 • Aantal km vanuit B&B Herenhuis te Izegem: 15 à 20 km
 • Tijdsduur: 15 à 25 minuten met de wagen

Kortrijk 1302

11 Juli 1302, deze datum zal altijd bekend staan als de Guldensporenslag op de Groeningekouter. Men informeert u over de oorzaken en de gevolgen van de veldslag en de rol die de betrokken partijen spelen in het conflict. Tevens kunt u de feestelijke herdenkingen bekijken en maar liefst zeven eeuwen beelden over de "Slag bij Kortrijk" kunt u bekijken. Tot slot ziet u welke symbolische betekenis 11 juli krijgt voor Vlaanderen. Meer info vindt u op Kortrijk 1302.

 • Locatie: Begijnhofpark (gps Houtmarkt)

Broelmuseum

Dit museum bevindt zich vlakbij de "Broeltorens" op het Buda - eiland. In dit eveneens prachtige "Herenhuis" uit de 18e eeuw kan je de beeldende en toegepaste kunt in en rondom de regio kortrijk vanaf de 16e eeuw tot op vandaag raadplegen. Je vindt er werken uit verschillende periodes bij elkaar en zo ontstaan verrassend nieuwe betekenissen. Dit museum geeft je trouwens inzicht over de voorlopers van de huidige designdynamiek in Kortrijk. De historische kunstwerken gaan de uitdaging aan met werken van hedendaagse kunstenaars.

 • Prijs: € 3 | € 2 voor groepen en 65+ | € 1 tot 26 jaar | gratis tot 13 jaar
 • Locatie: Broelkaai 6
 • Open: dinsdag - zondag en feestdagen 14-18 uur. Gesloten op maandag.

Museum Texture

TEXTURE gaat over linnen- en vlasnijverheid. Net zoals Izegem de stad is van schoenen en borstels, krijg je hier het verhaal over straf vak - en ondernemerschap, gedurfde vernieuwing en wendbaarheid en zich voortdurend opnieuw uitvinden. Je ontdekt er de prachtige ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze regio teweeg bracht. De geschiedenis zal je verrassen, maar de verhalen van vandaag en morgen zullen u verbazen en op ideëen brengen. Vlaanderen is sinds vele honderden jaren bekend om zijn textiel en linnen speelt hierin een glasrol. U moet namelij kweten dat luxeproducten zoals kant en damast heel geliefd waren bij de adel en burgerij. Langs de leieboorden groeide zo een industrie die stap per stap de wereld veroderde. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.

 • Locatie: Noordstraat 28

Belevingscentrum van het Begijnhof

Vergis je niet, het Begijnhof mag er dan wel bijzonder idyllisch uitzien, hier woonden stuk voor stuk sterke, onafhankelijk en vrijgevochten vrouwen die man noch klooster nodig hadden. Geen kwezels, maar feministes avant la lettre die zich, los van kerk en staat, democratisch organiseerden en resoluut hun eigen koers voeren. Vrank en vrij. Sterker nog, met hun radicale religieuze opvattingen die ze eigenzinnig invulden, schopten ze tegen menig scheenbeen. ‘Verderfelijke vrouwen’, zo meenden heel wat theologen.

In het gloednieuwe en bijzonder fijne belevingscentrum word je verrassend dynamisch en interactief door die vele eeuwen geschiedenis geloodst. Bewogen jaren waarin het Begijnhof vele malen verwoest werd. Drie madammen met karakter, Marie Van den Brande (15de eeuw), Barbara Bonte (17de eeuw) en Clementia Hiers (19de eeuw), allen ooit grootjuffrouw, nemen je mee op sleeptouw en lichten een tip van de sluier. Je komt er achter hoe hun dagelijkse leven er uit zag, je ziet het Begijnhof evolueren en kunt de Begijnhofschatten bewonderen. En dat allemaal in die glorieuze Sint-Annazaal, opgetrokken in 1682, die je een heerlijk zicht serveert op de bleekweide en de 17de-eeuwse huisjes die haar omarmen. De essentie van het Begijnhof, samengebald in één beeld. Alleen al daarom is dit Belevingscentrum een bezoekje waar.Wedden dat deze heilige glorieuze wijven je, ondanks hun gezegende leeftijd, zullen verrassen?

Bezoek van het begijnhof en het belevingscentrum kan met audiogids.

 • Locatie: Begijnhofstraat
 • Prijs: Ingang gratis | € 2 huur audiogids | € 1 brochure

Bezienswaardigheden Roeselare:

 • Aantal km vanuit Izegem: 15 à 20 km
 • Tijdsduur: 10 à 15 minuten met de wagen

Standbeeld Albrecht Rodenbach

Het standbeeld werd gebeeldhouwd door de Roeselaarse kunstenaar Jules Lagae en in 1909 ingehuldigd tijdens een driedaags Vlaams Feest. Het beeld staat symbool voor de Vlaamse strijd en de Vlaamse beweging. Albrecht Rodenbach (1856 -1880) wordt voorgesteld als de jonge idealist die met de ene hand de keure van de blauwvoeterie op de borst houdt en met de ander hand de blauwvoet oplaat. Je ziet ook dat Albrecht met zijn rug naar de kerk staat. Misschien niet toevallig, want tijdens de bouwwerken aan de kerk schreef Albrecht in 1872 in één van zijn brieven dat het een eerder smakeloos bouwwerk was.

Haven van Roeselare

Tussen 1862 en 1872 werd een kanaal gegraven van Roeselare naar de Leie. Het was er gekomen op initiatief van Alexander Rodenbach, burgemeester van Rumbeke (nu een deelgemeente van Roeselare) en volksvertegenwoordiger, die de economische mogelijkheden van een Leieverbinding had ingezien.

Het eerste schip voer de haven binnen op 14 januari 1872, veertien dagen na de plechtige inhuldiging. Het kanaal en de uitbouw van de oevers met aanlegsteigers en loopbruggen, zorgden voor nieuwe industrieën, meer tewerkstelling en onrechtstreeks ook voor een gestage bevolkingstoename. 

Brouwerij Rodenbach

Rodenbach is niet enkel brouwkunst, het is veel meer... Het is ook een uniek verhaal dat begint in Andernach aan de oevers van de Rijn, waarvan de familie Rodenbach afkomstig is. In 1750 vestigde één van hen, de chirurgijn Ferdinand Rodenbach, zich in Roeselare. Zijn kleinzoon Alexander kocht in 1820 een kleine brouwerij van David Norbert aan de Spanjestraat. Samen met Amelia, Pedro en Ferdinand Rodenbach stichtte hij er in 1820 een vennootschap voor 15 jaar, die werd ontbonden op 1 februari 1836. Op 20 september 1836 werd de brouwerij aangekocht door Regina Wouters, echtgenote van Pedro Rodenbach. Zij werd later opgevolgd door Eduard en vervolgens Eugène Rodenbach, die in Engeland innoverende brouwtechnieken ging opsteken. Van toen af kende Rodenbach een niet te stuiten opgang en verwierf het een grensoverschrijdende faam. 
Vandaag de dag bestaat het Rodenbachbier nog steeds. De brouwerij is toegankelijk van maandag t.e.m. donderdag, op afspraak. 

Filmmuseum

Professionelen en amateurs maken meer en meer gebruik van moderne digitale opnametechnieken. Daar komt geen meter pellicule meer aan te pas en zo dreigt de klassieke filmprojectie definitief te verdwijnen. De digitale (r)evolutie heeft ook tot gevolg dat heel wat oude filmprojectoren op een of andere stortplaats belanden. Maar er zijn nog mensen die een hart voor cinema en techniek hebben. Zij doen alles wat ze kunnen om te beletten dat de afgedankte filmprojectoren voor het nageslacht verloren gaan.

Het Filmmuseum is een initiatief van een gepassioneerde verzamelaar. Het bevat honderden filmprojectoren voor zowel professioneel als amateurgebruik. De collectie wordt aangevuld met filmmontagetafels, film- en fotocamera's.  Het geheel vormt een indrukwekkende verzameling van toestellen die elk hun eigen verhaal in de evolutie van de analoge film vertellen. Een privébioscoop volledig in retrostijl is de kers op de taart. Het maakt het nostalgisch plaatje van de oude cinema van weleer en het filmverhaal volledig. 

Een individueel bezoek kan je telefonisch aanvragen op het nummer 0495-80 52 58 of via michiel.remaut@telenet.be
Groepsbezoeken via toerisme@roeselare.be

Kasteel van Rumbeke

Het Kasteel van Rumbeke is een van de oudste renaissancekastelen van België. In de 18e eeuw werd het gebouw classicistisch verbouwd waarbij het Sterrebos werd aangelegd met het Prater van Wenen als model. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, graaf van Vlaanderen, in 862 samen met Judith, dochter van keizer Karel de Kale, naar de burcht die hier toen stond. Dit leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen. Het kasteel werd eeuwenlang bewoond door de graven de Thiennes en de Limburg Stirum tot het werd beschadigd door de geuzen, en geteisterd tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk, de Franse Revolutie en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het kasteel bevindt zich in het Provinciedomein het Sterrebos. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18e eeuw stamt, toen het park werd aangelegd.

Groepsbezoeken "kasteel van Rumbeke":

 • Op aanvraag, ook tijdens de week of ’s avonds voor groepen tot 25 personen. 
 • Toegangsprijs: € 2,5/persoon en € 55/gids.  Maximaal 25 personen/gids.

Wielermuseum

Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen! Een cliché, maar wel één dat klopt als een bus. En de bakermat van dit alles ligt in Roeselare en omstreken.

Cyriel Van Houwaert (Parijs-Roubaix 1908, Milaan-San Remo 1908) en  Roeselarenaar Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg de Tour wint, ontketenen een ware (en blijvende) fiets- en koersrage. Voeg daarbij een reeks Roeselaarse wereldkampioenen (Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens, ...) en je begrijpt meteen waarom het Wielermuseum in Roeselare thuishoort!

Het WieMu brengt het wervelende verhaal van de (Belgische) fiets- en wielergeschiedenis. Historische en hedendaagse (koers)fietsen, truien en trofeeën, beeldfragmenten en wielerplaatjes, ... bieden een fascinerende kijk op dit stuk Vlaamse volkscultuur. Nog tot december 2014 kan de bezoeker genieten van de thematentoonstellingen 'West-Vlaanderen in/en de Tour' (n.a.v. de Tourpassage door Roeselare op 9 juli) en 'Truien en trofeeën', een wielerwonderkamer met topstukken van Anquetil, Bahamontes, Coppi, ...

Contact:

Nationaal Wielermuseum
Polenplein 15
8800 Roeselare 
tel. 051 26 87 40 
wielermuseum@roeselare.be

Klokkentorenmuseum

Sedert  juni 2012 kan je terug het klokkentoren bezoeken. 

Het gerenoveerde museum, verrassend en zonder gelijke, laat je via gemakkelijk te betreden verdiepingen kennis maken met een jarenlange klokkencultuur. Met een deuntje kan je er zelf de beiaard bespelen en een klok luiden. Het (on)rustig tikken trekt al vlug je aandacht en laat je uitkijken naar een volgende stap. Vanop de wandeling is een mooi zicht op de Kemmelberg, Ijzertoren en Kluisberg. Gaandeweg hoor je de techniek van het samenspel van de 49 klokken. Opmerkelijk is ook dat hier met kerkelijke feestdagen en speciale gelegenheden nog steeds 4 luidklokken manueel geluid worden.

Kappersmuseum

In het hartje van Roeselare wacht Raymond Verhaeghe om je doorheen de geschiedenis van de knipkunst wegwijs te maken en zijn kennis met jou te delen.  Het museum heeft een waardevolle collectie antiek kapersmateriaal van de eerste helft van de 20ste eeuw, de volledige 19de eeuw en die zelfs teruggaat tot het eind van de 18de eeuw. Men illustreert er de evolutie van barbier tot kapper, met onder andere 4 kaptafels.

Praktische info:

 • Bezoek mogelijk van april tot september.
 • Enkel op maandag en donderdag.
 • Aantal: maximum 15 personen.
 • Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Boek nu je overnachting...

en bezoek al deze bezienswaardigheden in de buurt.

Of bel naar +32(0)472 63 57 67

Archief

Pages

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze promoties of volg ons via facebook (Bekijk hier vorige nieuwsbrieven).

Booking.com score

9,7  / 10

uit 126 beoordelingen
Reserveer hier

Herenhuis
Roeselaarsestraat 177,
8870 Izegem (Belgium)