Bezienswaardigheden Izegem, de moeite waard:

Hieronder beschrijven we kort welke bezienswaardigheden onze gemeente te bieden heeft:

Schoeiselmuseum

In 1966 werd na een grote tentoonstelling, namelijk "Shoerama" het schoeiselmuseum opgericht. Voor dezetentoonstelling werden er archiefmaterialen, private collecties, producties van toenmalige Izegemse bedrijven en schenkingen gebundeld. Deze verzameling voorwerpen vroeg om een blijvend resultaat, waardoor men in 1968 het Nationaal Schoeiselmuseum oprichtte. Vanaf 1770 waren heel wat schoenen - en laarzenmakers aanwezig in Izegem. Een schoen was vroeger eigenlijk een statussymbool. Mooie schoenen dragen stond gelijk aan lid zijn van de "beau monde". Als je geen geld had, dan ging men barvoets of met klompen. In het schoeiselmuseum, dat zal worden ondergebracht in "Eperon d'Or", zal je de manier waarop schoenen worden gemaakt duidelijk zien. Izegem was dan ook mondiaal toonaangevend op het vlak van de schoenindustrie. Bij B&B Herenhuis zullen we u geen schoenen aanbieden, maar wel heerlijk zachte pantoffels om uw voeten in te stoppen na een ontspannen bad of douche te hebben genomen. Meer info over de schoengeschiedenis via Stedelijke Musea  - Baron de Pélichystraat 5, 8870 Izegem - 051/31.64.46

Borstelmuseum

Na de schoenen, heeft de borstelnijverheid ook heel veel betekend voor Izegem. Een Izegemnaar wordt  - naast een "Pekker" - daarom ook wel eens "een borsteljongen" genoemd. Door het succes van de borstelindustrie, zag men hier de mogelijkheid om een tweede museum op te richten. Door dhr. Raymond Werbrouck haalde men uit de magazijnen van de verscheidene borstelfabrieken van Izegem en omgeving een interessante collectie, aangevuld met stukken uit de archieven. In het jaar 1981 opende het Nationaal Borstelmuseum. Omdat er zovele collectiestukken waren, zocht men naar een groter gebouw om alles in onder te brengen. Ep 19 maart 1988 kwam deze heropening er en was tot in 2014 de thuisbasis voor de borstelcollectie. Ook dit museum zal zijn heropening kennen in het "Eperon d'Or" gebouw. Meer informatie over de borstelnijverheid vindt u via Stedelijke Musea  - Baron de Pélichystraat 5, 8870 Izegem - 051/31.64.46

Stoom en stroom

Als er nog iets is waar ikzelf als Izegemnaar trots op mag zijn, dan is het wel de stoom en stroom machine. Deze kolos weegt maar liefst 110 ton en was het symbool van de technische en industriële feeling van het Izegemse volk. Het toenmalige stadsbestuur van Izegem liet op het einde van de negentiende eeuw een volledig eigen elektriciteitscentrale bouwen. Deze werd ingehuldigd door de toenmalige prins Albert. In 1978 werd de grootste stoommachine een beschermd monument en dateert uit 1936. Groepsbezoeken voor deze indrukwekkende machines zijn mogelijk:

  • Heel het jaar mits reservatie.
  • Toegangsprijs: 1,5 euro
  • Gids: 25 euro (maximum 25 personen)
  • Duur bezoek: ½ uur
  • Individueel bezoek is NIET mogelijk.

Schrijnwerkmuseum

Voor wie houdt van schrijnwerk, hebben we ook een prima adresje in Izegem, namelijk het privémuseum Pierre Vangroenweghe. Pierre zelf stamt ook uit een schrijnwerkersfamilie. Nadat hij op pensioen was, besloot hij samen met z'n vrouw een schrijnwerkersmuseum te bouwen. Door vele jaren werk had hij een schat aan unieke stukken en de verzameling gaat zelfs terug tot in de zeventiende eeuw. Aangezien Pierre een goeie verteller is, zal je als bezoeker steeds mooie verhalen horen en alle uitleg bekomen om van een geslaagd bezoek te spreken. Het adres van het schrijnwerkersmuseum is het volgende: Onze-Lieve-Vrouwstraat 12 te Izegem. Het museum is niet vrij toegangkelijk, maar u kan eerst een afspraak maken met Pierre Vangroenweghe op het nummer 051/30.76.98.

Eperon d'Or

Dit gebouw wordt werkelijk de "Parel van Izegem". Op de gelijkvloersverdieping zal het onthaal zijn, samen met een educatieve ruimte en plaats tot picknicken voor groepen. De administratieafdeling van de musea zal plaats vinden in het mooie voorgebouw van Eperon d'Or. De museale ruimtes zijn voorzien op de eerste en tweede verdieping. Hier zal je dus het schoeiselmuseum en het borstelmuseum terugvinden. In de nieuw geïnstalleerde dakverdieping komt er een "streekbezoekersmuseum". Je zal letterlijk en figuurlijk een prachtig zicht hebben over de Izegemse omgeving en men zal ook gebruik maken van 3D beelden. 

In de open fabriekshal vertelt men het verhaal van het arbeidsleven in Izegem en hun vrijetijdsbesteding. Ook hier zal je getoond worden welke verschillende grondstoffen en productiewijzes werde gehanteerd. Het "huis van economie" zam naast de fabriekshal in een nieuwbouwvolume worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een perfecte koppeling tussen het industriële verleden van Izegem, de streek, enz.. en het huidige economisch klimaat. Deze ruimte kan ook aangewend worden voor tijdelijke tentoonstellingen en beschikt over een polyvalente netwerkruimte.

Bezoek aan b&b Herenhuis?

Kortom, ben je een museum liefhebber of zie je graag de specialiteiten waaruit een stad ontstaan is, dan moet je beslist een bezoek brengen aan het "Eperon d'Or" gebouw. Je kan dit eventueel combineren met een fietstocht en 's avonds kan je dan heerlijk overnachten in onze prachtige b&b kamers te Izegem. Vanaf september 2015 zal je ook nog eens naast het overnachten in de b&b Herenhuis ook nog kunnen genieten van lekkere ontspannen momenten in onze wellness - tempel...

Tijd voor ontspanning na bezoeken van talloze bezienswaardigheden?

Of reserveer bij restaurant Rouge é Blanc voor een lekkere maaltijd.

Archief

Pages

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze promoties of volg ons via facebook (Bekijk hier vorige nieuwsbrieven).

Booking.com score

9,7  / 10

uit 126 beoordelingen
Reserveer hier

Herenhuis
Roeselaarsestraat 177,
8870 Izegem (Belgium)